Get Adobe Flash player

Το Λεωνίδιο στην Αρχαιότητα

Αμφικτιονία

ΑΑΠΟΛΛΩΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΚΗΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΚΗΣ


Την πληροφορία για την λεγόμενη «Αμφικτιονία της Καλαβρίας» έχουμε από τον Έλληνα γεωγράφο Στράβωνα, ο οποίος περιγράφοντας την Τροιζηνία και την απέναντι νησίδα (Πόρος) τότε ονομαζόταν «Καλαβρία», γράφει

«Ην δε και Αμφικτιονία τις περί το ιερόν τούτο επτά πόλεων αι μετείχον της θυσίας, ήσαν Ερμιών, Επίδαυρος, Αίγινα, Αθήναι, Πρασιείς, Ναυπλιείς, Ορχομενός ο Μινύειος, υπέρ μεν ουν Ναυπλιέων Αργίειο συνετέλουν, υπέρ Πρασιέων δε Λακεδαιμόνιοι…»

Κατά τα λεγόμενα του Στράβωνα, η «αμφικτιονία της Καλαβρίας» συνερχόταν στο Ιερό του Ποσειδώνα που ήταν στην νησίδα Καλαβρία, κι αφού οι αντιπρόσωποι των επτά πόλεων έκαμαν θυσίες στο Μεγάλο Θεό αυτό της θάλασσας και των ναυτικών, αποφάσιζαν για τα ζητήματά τους και τα εμπορικά κυρίως συμφέροντα της συμμαχίας.

Η συμμετοχή των Πρασιέων στη μεγάλη αυτή συμμαχία, όπου έπαιρναν μέρος κι οι τότε σημαντικές δυνάμεις των Αθηνών, του Ναυπλίου, της Αίγινας κλ.π. δείχνει την ναυτική δύναμη των Πρασιών.

Εντύπωση προξενεί η απουσία των Σπαρτιατών και των Αργείων από την αρχική συμμαχία. Και τούτο είναι δείγμα του ότι στα πρώτα χρόνια της Αμφικτιονίας της Καλαβρίας, οι δύο τούτοι λαοί δεν είχαν την ύστερη δύναμή τους.

Μόνο μετά την πολεμική κατάκτηση των Δωριέων επί των Ιώνων, οι δύο μεγάλοι λαοί που κυριαρχούν στην Νότια Πελοπόννησο, Οι Αργείοι και οι Λακεδαιμόνιοι, αντικατέστησαν στην συμμαχία, οι μεν πρώτοι του Ναυπλιείς, οι δε δεύτεροι του Πρασιείς.

Από τότε, λοιπόν, αρχίζει η κατάρρευση της ακμής των Πρασιών, αφού από τα χρόνια εκείνα η περιοχή της Πρασιατικής μεταπίπτει από την μία κυριαρχία στην άλλη και ποτέ δεν είναι αυτεξούσια για να συμμετάσχει σε συμμαχία, έστω και σε θρησκευτικό σύνδεσμο.

Παλαιόχωρα

Παλαιόχωρα Αρκαδίας

Παλαιόχωρα Αρκαδίας


Στην Παλιόχωρα , οικισμό βορείως του Λεωνιδίου, και πλησίον του οροπεδίου της Βασκίνας υπάρχουν ίχνη αρχαίου συνοικισμού και ερείπια κατεστραμμένου μεσαιωνικού φρουρίου που οι Τσάκωνες ονομάζουν Οριόντα, [ να ζάμε στον Ορζόντα = να πάμε στον Οριόντα].

Περιφερειακός συνοικισμός των Πρασιών ήταν οι Ορειοί.

Η ακρόπολη του Οριόντα έχει ύψος 1190 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά μόνον 150-200 από την επιφάνεια του οροπεδίου της Παλαιόχωρας, σημειώνουμε δε, ότι ποτέ δεν μελετήθηκε ο χώρος της ακρόπολης.

Βασκίνα

Βασκίνα - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Βασκίνα - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία


Σ΄έναν από τους ορεινούς οικισμούς της Τσακωνιάς, την βασκίνα, βρέθηκαν, στα 1936 και στα 1938, δύο θολωτοί ελλειψοειδείς τάφοι, από τους ντόπιους, στη θέση Κοτρώνη.

Ο πρώτος τάφος, ανασκάφηκε σε βάθος 1.50μ, βρέθηκε να έχει τοίχο από ακατέργαστες πέτρες και η κορυφή του καλυπτόταν από μεγάλη πέτρα. Περιείχε πολλούς σκελετούς και 3 αγγεία.

Πολίχνη

Πούλιθρα- Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Πούλιθρα - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία


Σε απόσταση 4χλμ. νότια από την Πλάκα Λεωνιδίου, στην Παραλία των Πουλίθρων, και συγκεκριμένα στο λόφο Βίγλα που υψώνεται πάνω από την θάλασσα, υπάρχει ένας αρχαίος οχυρωμένος οικισμός, η αρχαία Πολίχνη.
Ο λόφος Βίγλα (υψ.159μ) δεσπόζει στη γύρω περιοχή και στον όρμο των Πουλίθρων. Στην κορυφή του και γύρω από αυτήν σώζονται λείψανα αρχαίου οικισμού, που ζώνεται από ισχυρό τείχος κτισμένο κατά το ψευδοϊσόδομο και το ψευδοπολυγωνικό σύστημα. Το τείχος της δυτικής πλευράς μπορεί να χρονολογηθεί ανάμεσα στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιν. π.χ. Μέσα στο περίβολο, υπάρχουν μεγάλοι αναλημματικοί τοίχοι. Νότια από την κορυφή υπάρχει μια απιόσχημα δεξαμενή λαξευμένη στο φυσικό βράχο. Το στόμιο αποτελείται από μεγάλες δουλεμένες πέτρες και έχει διάμετρο 0.90μ.

Τα λιγοστά ευρήματα που έχουμε από την αρχαία Πολίχνη βρέθηκαν σε τάφους ΒΔ. του λόφου κοντά στον δρόμο Πουλίθρων – Πελετών και παραδόθηκαν το 1964 στο Μουσείο του Άστρους.

Στα μεσαιωνικά χρόνια κτίσθηκε στην κορυφή του λόφου ένας τετράγωνος πύργος πλευράς 5μ. που θα χρησίμευε για παρατηρητήριο. Έτσι ερμηνεύεται πειστικά και το νεότερο τοπωνύμιο Βίγλα.

Πρασιαί

Πλάκα - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Πλάκα - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία


Οι πρασιές ή Βρασιές, παλιά προδωρική πόλη, λείψανα της οποίας σώζονται ακόμα στο επίνειο του Λεωνιδίου την Πλάκα, συμμετείχε – λέει η ιστορία – στην αμφικτιονία του Ιερού του Ποσειδώνος επί της Καλαβρίας του Πόρου. Ως αντίποινα για την εισβολή Λακεδαιμονίων, Ο Περικλής κατέστρεψε δύο φορές τις Βρασιές – το 430 και το 414 π.χ.

Ο μύθος γνωρίζει τις Βρασιές ως τόπο μιας πανάρχαιας ελληνικής Λατρείας.

Εκεί εξεβράσθη, γράφει ο Παυσανίας, η λάρνακα του Διονύσου και της νεκρής μητέρας Σεμέλης. Οι ντόπιοι έθαψαν με τιμές την κόρη του Κάδμου, βασιλιά των πανάρχαιων Θηβών, και παρέδωσαν τον Διόνυσο στην Ινώ. Αυτή ανέθρεψε στο ομώνυμο άντρο της τον γιο του Δία. Σήμερα μπορεί κανείς να δει το «Σπήλαιο του Διονύσου» στα Βορειοανατολικά της Ιερά Μονής του Αγίου Νικολάου Σύντζας.

Η θέση της αρχαίας πόλεως Πρασιές ή Βρασιές έχει αποδειχθεί από την Επιστήμη ότι βρίσκεται στη Πλάκα το σημερινό λιμάνι του Λεωνιδίου.

Στην Παραλία του Λεωνιδίου – τη σημερινή Πλάκα που οι παλαιότεροι ονόμαζαν Νησί – σύμφωνα με την μυθολογία που μας παρέδωσε ο Μικρασιάτης περιηγητής Παυσανίας, εξεβράσθη [εκβέβρασθαι εξ΄ ου και οι Βρασιές ] λάρνακα με τη νεκρή Σεμέλη και το νεαρό Διόνυσο. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι με τιμές θάβουν την πλανεμένη από τον Δία πριγκιποπούλα του ΄Αργους τον δε Διόνυσο παρέδωσαν στην Ινώ για να τον αναθρέψει στο άντρο της Ινούς που σήμερα οι ντόπιοι αποκαλούν σπήλαιο του Διονύσου ευρισκόμενο βορειοανατολικά της Ι. Μ . Αγίου Νικολάου Σύτζας. Την εύφορη πεδιάδα , τον σημερινό κάμπο του Λεωνιδίου ονόμασαν Κήπο του Διονύσου.

Οι Πρασιές είναι παλαιά προδωρική πόλις που συμμετείχε στην αμφικτιονία του Ιερού του Ποσειδώνος επί της νήσου Καλαβρίας του σημερινού Πόρου.

Ο Θουκυδίδης καλεί τις Πρασιές πόλισμα επιθαλάσσιον της Λακωνικής και δύο φορές το 430 και το 414 π.Χ. οι Αθηναίοι και οι Σύμμαχοί τους με Στρατηγό τον Περικλή [την πρώτη φορά] σε αντίποινα της εισβολής των Λακεδαιμονίων, εκτός άλλων,….. της τε γης έτεμον και αυτό το πόλισμα είλον και επόρθησαν.

Σεπτεμβρίου  2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  
WPEC is proudly sponsored by
True Media Concepts
Video – Αερόστατα
Στο Λεωνίδιο από μικρά παιδιά φτιάχνουμε αερόστατα

Festival Tsakonia