Get Adobe Flash player

Μοναστήρια

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Η διάδοση του Χριστιανισμού στην Κυνουρία και Τσακωνιά καθυστέρησε πολύ. Και, γενικά πιστεύεται ότι, κυρίως, στα 900-100μ.χ. έγιναν Χριστιανοί και οι Τσάκωνες και οι άλλοι Κυνουριάτες.

Η γνωστή λαϊκή ρήση «Χριστιανός είσαι για Τσάκωνας» δείχνει την καθυστέρηση αυτή, σε σύγκριση με τους κάτοικους των γειτονικών περιοχών. Και για τούτο το λόγο, παρατηρήθηκε η έξαψη της θρησκοληψίας των Τσακώνων εκείνης της εποχής, ώστε ο μεσαιωνικός ασκητικός βίος να πάρει μεγάλη έκταση.

Στην περιοχή μεταξύ Πραστού και Καστάνιτσας διακρίνεται και σήμερα ένα «ασκηταρειό» καθώς και ένα λεγόμενο «Άγιος Ευστράτιος». Επίσης άλλο δίπλα στο σημερινό Μοναστήρι της Σύντζας, άλλα στην περιοχή της Έλωνας όπως και στην περιοχή των Βουρβούρων υπάρχουν αρκετά ασκητήρια. Αυτά είναι τα τελευταί κατάλοιπα του «μοναχικού βίου» της Κυνουρίας, που ύστερα μετατατράπηκε στον «κοινοβιακό», με ναούς και κελλιά και μεγάλα συγκροτήματα και πλήθη μοναστών.

Έτσι, λίγο αργότερα, η περιοχή του Πάρνωνα γέμισε με μοναστήρια, ώστε να φτάσει να αποκαλείται το » Ά γ ι ο ν    Ό ρ ο ς » της Νότιας Ελλάδος, διότι σε ολόκληρη την έκτασή του τα σημειούμενα μοναστήρια υπερβαίνουν τα 70.

Θάνου Κ. Βαγενά,
Ιστορικά Τσακωνιάς και Λεωνιδίου

Εκκλησίες Λεωνιδίου

profitis_ilias

Το Λεωνίδιον που ονομάστηκε έτσι από τον παλαιό ναό του Αγίου Λεωνίδη – [χρυσόβουλο του 1293 Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου]- και κατά συγκοπή ΄Αγιε -Λίδη=Λεωνίδι, κοσμείται από έξι ναούς και δέκα εξωκκλήσια. Μπορεί ο επισκέπτης ορμώμενος από εδώ να επισκεφθεί τα περίφημα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου Καρυάς, της Ιεράς Μονής Ελώνης και του Αγίου Νικολάου Σύντζας.

Η σπουδαιότερη και παλαιότερη εκ των εκκλησιών είναι της Αγίας Κυριακής, κτίσμα των αρχών του 18ου αιώνα , με εικόνα του Τιμίου Προδρόμου στο τέμπλο, που ιστορήθηκε από τον Γεώργιο τον Κρήτα. Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που είναι και η Μητρόπολη [αρχές 19ου αιώνα], σώζεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μητρόπολης του Πραστού που έφεραν μαζί τους οι Πραστιώτες το 1826 για να γλιτώσει από τη φωτιά του Ιμπραήμ. Οι τεμπλώες εικόνες είναι αριστουργήματα του 17ου και 18ου αιώνα.

Οι άλλες εκκλησίες είναι του Αγίου Αθανασίου- Αγίας Αικατερίνης [αρχές 19ου αιώνα], των Τριών Ιεραρχών [στο Κοίλασσο του 19ου αι.]των Παμμεγίστων Ταξιαρχών [αρχές 19ου αιώνα] και του Τιμίου Προδρόμου[μέσα 19ου αιώνα].

Τα 10 εξωκλήσια είναι του Αγίου ΑθανασίουΑγ. Δημητρίου (κατεστραμμένο) 13ος αι., του Αγίου Λεωνίδη στην Πλάκα, των Αγίων Αποστόλων στο Λάκκο 1873, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του Αγίου Χαραλάμπους -μετόχι του Αγίου Νικολάου Σύντζας, του Προφήτου Ηλία, του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας Χατζαλιούς, των Αγίων Πάντων, του Αγίου Αντωνίου [μετόχι της Ι.Μ. Ελώνης] και του Αγίου Νεκταρίου. Εις το κέντρο της πόλεως, υπάρχει το Επισκοπείο , κτίσμα των αρχών του 19 αι. το οποίο πρόσφατα ανακαινίσθηκε σύμφωνα με την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, αρχές του 20ου αι. ήταν Δημαρχείο.

Αγιος Αθανάσιος

ekk-ag-athanasios1

Στην κορυφή ενός λόφου που βρίσκεται πίσω ακριβώς από το λιμανάκι της Πλάκας και πάνω στα λείψανα της ακρόπολης των Αρχαίων Πρασιών, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Είναι φαινόμενο σύνηθες τόσο στην περιοχή όσο και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο όπου επικράτησε ο Χριστιανισμός, η πέτρα του παλαιότερου κτίσματος να χρησιμοποιείται σαν δομικό υλικό στην ανέγερση του νεότερου ναού. Κανείς δε γνωρίζει πότε χτίστηκε ακριβώς, αλλά υποθέτουμε ότι οικοδομήθηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ύστερα από έρευνες που έγιναν στην περιοχή από την Υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1/9/64) το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται κοντά του, χαρακτηρίστηκαν ως βυζαντινά κτίσματα, όπου σώζονται και τοιχογραφίες. Δύο επιγραφές που ανακαλύφθηκαν, η πρώτη το 1510 και η δεύτερη το 1741, μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι ο ναός έχει κτιστεί πριν το 1510 τουλάχιστον. Οι επιγραφές αναφέρουν τα ονόματα ιερέων που λειτούργησαν στο ναό. Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό εγγεγραμμένης σταυροειδούς βασιλικής με τρούλο. Εξωτερικά είναι σοβαντισμένος και στο εσωτερικό του, παρά την καταστροφική επέμβαση του χρόνου και του ανθρώπινου παράγοντα, σώζονται ίχνη της νωπογραφίας και τμήματα της άναρχης τοιχοδομίας όπου διακρίνουμε την ύπαρξη κεραμικών ανάμεσα στις δυσανάλογες ογκώδεις πέτρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποια χρονική στιγμή κάποιοι αποκόλλησαν βίαια τα πρόσωπα των Αγίων είτε για φυλακτό είτε για συλλεκτικούς λόγους. Στην προσπάθεια αποκατάστασης του εσωτερικού προστέθηκαν πάνω στις κατεστραμμένες αγιογραφίες νεότερες φορητές εικόνες, χωρίς την επίβλεψη και τη βοήθεια κάποιου επίσημου φορέα.

ekk-ag-athanasios2

Αγ. Αθανάσιος Το εκκλησάκι εορτάζει στις 2 Μαΐου, (Ανακομιδή των Λειψάνων του Μ. Αθανασίου), όπου τελείται θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από την Πλάκα, το οποίο είναι αρκετά δύσβατο και επικίνδυνο, είτε μέσω του επαρχιακού δρόμου Λεωνιδίου-Τσιταλίων στο μέσο περίπου της διαδρομής αυτής, ένα τσιμεντένιο τοιχίο σηματοδοτεί την έναρξη του μονοπατιού. Το μονοπάτι αποτελεί μέρος του παλιού λιθόστρωτου δρόμου Τσιταλίων-Λεωνιδίου, και σε αρκετά σημεία του είναι κατεστραμμένο. Ύστερα από 45λεητη πορεία ο επισκέπτης- προσκυνητής, αφού περάσει από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, φτάνει στον Άγιο Αθανάσιο, για να ανταμειφθεί εδώ αρχικά από την όψη του εξωκλησιού και στη συνέχεια από τη μαγευτική θέα.

Αγιος Δημήτριος

ekk_agdimitrios

Λίγο πριν φτάσει ο προσκυνητής στον Άγιο Αθανάσιο, συναντά τον κατεστραμμένο ναό του Αγίου Δημητρίου, πάνω στα χαλάσματα της ακρόπολης των Πρασιών.

Άγνωστο παραμένει πότε κτίστηκε και από ποιον, αλλά αυτό που ξαφνιάζει τον επισκέπτη είναι κατά πρώτον το μισοερειπωμένο εκκλησάκι και κατά δεύτερον τμήματα αγιογραφιών που σώζονται πάνω στους τοίχους. Επειδή δεν έχει διατηρηθεί η στέγη, αδυνατούμε να προσδιορίσουμε το ρυθμό, αλλά από την κάτοψη του χώρου υποθέτουμε ότι πρόκειται για παλαιοχριστιανική βασιλική. Σε αντίθεση με τον Άγιο Αθανάσιο, δεν υπάρχει ίχνος επέμβασης στην τοιχοδομία, την οποία συνθέτουν ακανόνιστες πέτρες και ένθετα κεραμικά πλακίδια ανάμεσα τους. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις αρχαιολόγων, ο ναός είναι βυζαντινός και δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε την απογοήτευση μας για την απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας αποκατάστασης, είτε από την Υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είτε από τη Μητρόπολη.

Αγιος Λεωνίδας

ekk-ag-leonidas

Στους πρόποδες ενός λόφου, πίσω από το παραδοσιακό λιμάνι της Πλάκας, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδη. Σύμφωνα με τα «Χρονικά των Τσακώνων», που βρίσκουν σύμφωνο και τον τσακωνολόγο Μιχαήλ Δέφνερ (τόμος 3ος) αναφέρεται ότι ο ναός χτίστηκε στα 1293 μ.Χ. με χρυσόβουλο τον Ανδρόνικου Β’, θέλοντας με αυτό τον τρόπο οι Λεωνιδείς να τιμήσουν τον Άγιο Λεωνίδη που τον έπνιξαν οι Ρωμαίοι και το πτώμα του ξεβράστηκε στην παραλία των Πρασιών ή Βρασιών. Υπάρχει η εκδοχή ότι το Λεωνίδιο πήρε το όνομα του από τον αναφερόμενο Άγιο. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε την άποψη του ιστορικού Π. Φάκλαρη ότι, σύμφωνα με έρευνες του Finlay, η εκκλησία κτίσθηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου κτίσματος. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το κτίσμα αυτό ότι: α) υπήρξε βωμός του Λεωνίδα της Σπάρτης, μιας και πέρασε από εδώ για να πάει στις Θερμοπύλες, β) πιθανολογείται ότι στο σημείο αυτό βρισκόταν ο «Τάφος της Σεμέλης», της μητέρας του θεού Διονύσου (του Πρασιάτη ή Βρασιάτη).

ekk-ag-leonidas2

Αγ. Λεωνίδας Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, ο θεός Διόνυσος εκβράστηκε με τη Σεμέλη οτον τόπο των Πρασιών ή Βρασιών. Έζησε και μεγάλωσε σ’ ένα από τα σπηλαιώματα της Σίντζας και ο εύφορος κάμπος του Λεωνιδίου, ο επονομαζόμενος «θαυμαστός κήπος του Διονύσου», ήταν ο κατάλληλος τόπος για τις βακχικές γιορτές. Ο μύθος αυτός για το θεό Διόνυσο και η αντίστοιχη παράδοση του Αγίου Λεωνίδη συνδέει τη μυθολογία με την ιστορική πραγματικότητα, την ειδωλολατρεία με το Χριστανισμό. Το πέρασμα των θρύλων και των παραδόσεων μέσα από τους αιώνες καθώς συμπίπτουν στο ίδιο μέρος δίνουν ιδιαίτερη αξία και σπουδαιότητα στα πρόσωπα και στα γεγονότα.

Το ξωκλήσι είναι χτισμένο σε ρυθμό απλής βασιλικής με δίρριχτη σκεπή και διαθέτει περίβολο πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το καμπαναριό. Επειδή είναι ασβεστωμένο, αδυνατούμε να προσδιορίσουμε την τοιχοδομία του.

Στο εσωτερικό παρατηρούμε την ψευδοροφή και μας εντυπωσιάζει το ξύλινο τέμπλο, βαμμένο με χαρούμενα έντονα χρώματα. Τη γεωμετρική διακόσμηση συνθέτουν τιρκουάζ, βυσσινί, γαλάζια και πράσινα χρώματα. Οι εικόνες, φιλοτεχνημένες από λαϊκό τεχνίτη, διατηρούν την προοπτική και τη φωτοσκίαση της δυτικής τεχνοτροπίας. Πάνω από την Ωραία Πύλη μας εντυπωσιάζουν εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Αγ. Λεωνίδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρωματική κλίμακα βάσει της οποίας είναι ζωγραφισμένο και βαμμένο το τέμπλο μας παραπέμπει στις ψαρόβαρκες που φαίνονται από τον περίβολο του ναού και υποδεικνύει την αρμονική σχέση του χώρου με το λιμάνι της Πλάκας. Επειδή το ναό φροντίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός αυτό. Αντίθετα, τονίζει ακόμη περισσότερο την εσωτερική σύνδεση του ναού με το χώρο στον οποίο βρίσκεται. Δεν υπάρχει αγιογράφηση, παρά μόνο λίγες φορητές εικόνες δυτικότροπες.

Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 16 Απριλίου, όπου τελείται θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Η πρόσβαση είναι εύκολη, αρκεί να ακολουθήσει κανείς τον επαρχιακό δρόμο Λεωνίδιου – Πλάκας.

Άγιοι Απόστολοι

Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στους Αγίους Αποστόλους και βρίσκεται στην παραλία του Λάκκου Απέχει περίπου 50 μέτρα από τη θάλασσα και γύρω απ’ αυτό βρίσκονται σπίτια ξενοδοχεία και εστιατόρια που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, καθώς και των παραθεριστών το καλοκαίρι.

Χτίστηκε το 1873 περίπου από τους κατοίκους του Λεωνιδίου που είχαν τα περιβόλια τους σ’ αυτή την περιοχή Το οικόπεδο για να κτισθεί ο ναός ήταν δωρεά της οικογένειας Κολομπόνη κατοίκων του Λεωνιδίου Χτίστηκε για να πανηγυρίζει το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος της μεγαλύτερης εσοδείας των λαχανικών και των φρούτων

Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι μονόχωρη απλή βασιλική με δίρριχτη οροφή

Το Φεβρουάριο που επισκεφθήκαμε το ναό εργάτες επισκεύαζαν τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του λόγω των καταστροφών που δημιουργεί η υγρασία της θάλασσας Η επισκευή του ναού γίνεται με δαπάνη της Μητροπόλεως Λεωνιδίου

Εσωτερικά δεν υπάρχουν αγιογραφίες Υπάρχουν φορητές εικόνες που κρέμονται στους τοίχους, αλλά δεν έχουν μεγάλη αξία Στο ένα προσκυνητάρι υπάρχει η εικόνα των Αποστόλων ρωσικής τέχνης φτιαγμένη με σμάλτο και στο άλλο, η εικόνα της Αγίας Παρασκευής δωρεά κάποιου πιστού. Το τέμπλο ήταν παλαιότερα γύψινο και η κατασκευή του είχε γίνει στο Αργός. Οι τέσσερις εικόνες του είναι δωρεές ντόπιων και αγιογραφημένες από διάφορους καλλιτέχνες. Το τέμπλο σήμερα έχει αλλαχθεί όπως αναφέραμε το ξωκλήσι επισκευάζεται εξ ολοκλήρου. Στο χώρο δεν έχουν γίνει προσθήκες παρά μόνο οι αναφερόμενες επισκευές Γιορτάζει στις 30 Ιουνίου και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων γίνονταν εκεί το μεγαλύτερο πανηγύρι της περιφέρειας το οποίο διαρκούσε 2-3 ημέρες. Συγκεντρώνονταν περίπου 4.000 προσκυνητές αλλά τα τελευταία χρόνια το προσκύνημα έχει περιοριστεί αρκετά } Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται εύκολα αφού υπάρχει οδοσήμανση και ασφαλτοστρωμένος δρόμος που φτάνει μέχρι τον αυλόγυρο της εκκλησίας

Αγιος Ιωάννης Θεολόγος

Το ξωκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το θεολόγο, τον αγαπημένο μαθητή του Χριστού και εμπνευστή του «Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου» και της «Αποκάλυψης» Το συναντάμε περίπου δύο χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο, στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Τσιτάλια. Εκεί στην αριστερή πλευρά του δρόμου βλέπει κανείς το εκκλησάκι γύρω από το οποίο υπάρχουν ελαιόδεντρα και φυτώρια θερμοκήπια}. Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πότε και από ποιον χτίστηκε Υπάρχει όμως μια επιγραφή στο τέμπλο με χρονολογία, που αναγράφει το έτος Από αυτό καθώς επίσης και από μαρτυρίες διαφόρων πιθανολογείται ότι το εκκλησάκι πρέπει να χτίστηκε γύρω στα 1860. Δε γνωρίζουμε ακριβώς για ποιο λόγο κτίστηκε Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ανέγερση του έγινε από τους κατοίκους της περιοχής. Ο ρυθμός του είναι απλή βασιλική και δεν είναι αγιογραφημένο}. Υπάρχουν επί του τέμπλου εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, που όμως φυλάσσονται σε άλλο χώρο για λόγους ασφαλείας. Οι εικόνες αυτές απεικονίζουν το Χριστό την Παναγία τον Άγιο Ιωάννη και τον Άγιο Κωνσταντίνο. Παραμένει παρ’ όλα αυτά άγνωστο ποιος το φιλοτέχνησε. Το τέμπλο είναι ξύλινο και λιτό. Δεν είναι καθόλου διακοσμημένο ούτε φέρει παραστάσεις απλά είναι βαμμένο και ενδέχεται να’ χει κατασκευαστεί από κάποιο μαραγκό της περιοχής Επίσης έχει γίνει καινούρια κεραμοσκεπή αλλαγή της κεντρικής πόρτας ενός παραθύρου και έχει τσιμεντοστρωθεί ο αύλιος χώρος, μέσα στον οποίο βρίσκεται μία τεράστια αιωνόβια βελανιδιά. Σύμφωνα με κάποιο θρύλο πριν από πολλά χρόνια, στην κουφάλα αυτού του δέντρου ζούσε ένα πολύ μεγάλο φίδι το οποίο αποκαλούσαν δράκοντα Ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής Έβγαινε από το καταφύγιο του και προξενούσε καταστροφές στις καλλιέργειες, ώσπου κάποια μέρα και μετά από πολλές προσευχές, το σκότωσαν Σπετσιώτες προσκυνητές που βρέθηκαν στην περιοχή. Τα οστά αυτού του μεγάλου φιδιού φυλάσσονται στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Σίντσας.

Από το τοπικό αρχείο Λεωνιδίου παραθέτουμε κάποια στοιχεία όπως. Επί δημαρχίας Αντωνίου Ι Καρδάρα το δημοτικό συμβούλιο Λιμναίων εξέλεξε εκκλησιαστικούς συμβούλους για τα τρία τότε υπάρχοντα «εκκλησίδια» του Λεωνιδίου} Άγιο Ιωάννη το θεολόγο Προφήτη Ηλία και Ζωοδόχο Πηγή Χαντζαλιού τους Μ Ν Τσούχλο Πουτσελά Ρέππα και Π Μπουλά}. Στα χρονικά των Τσακώνων αναφέρεται ότι ο γνωστός ποιητής Κ. Ουρανής συνήθιζε να επισκέπτεται και τα τρία εκκλησάκια του Λεωνιδίου στους περιπάτους του

Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι το εκκλησάκι γιορτάζει στις 8 Μαΐου ημέρα πανηγύρεως για το ναό, όπου γίνεται θεία Λειτουργία αρτοκλασία και αγιασμός. Επίσης γίνεται αγρυπνία στις που είναι η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου Στις μέρες μας δε γίνεται μεγάλο πανηγύρι Υπάρχουν όμως μαρτυρίες ότι παλιότερα γινόταν με χορούς και τραγούδια. Είναι εύκολο να το προσεγγίσει κάποιος είτε με τα πόδια είτε με κάποιο μεταφορικό μέσο.

Προφήτης Ηλίας

Πάνω στο λόφο που δεσπόζει στο νότιο τμήμα του Λεωνιδίου βρίσκουμε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, χτισμένο σε ρυθμό απλής βασιλικής το 1880 από τους Γεώργιο και Ιωάννη Ζάκκα. Μας εντυπωσιάζει το μικρό ταπεινό μέγεθος του ναού και ο χώρος στον οποίο βρίσκεται καθώς κατάλευκος ξεχωρίζει μέσα στο πευκοδάσος που καλύπτει όλη την έκταση του λόφου. Επειδή είναι ασβεστωμένο αδυνατούμε να παρατηρήσουμε την τοιχοδομία αλλά υποθέτουμε τη λίθινη δομή από το εύρος των τοίχων.

profitis_ilias

Προφήτης Ηλίας Λεωνιδίου Στο εσωτερικό παρατηρούμε το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο που παρότι δεν είναι λαξευμένο διαθέτει δύο εξαίρετους ζωγραφισμένους δράκοντες εκατέρωθεν του σταυρού πάνω από την Ωραία Πύλη. Διαθέτει επίσης εικόνες ιστορικής αξίας φιλοτεχνημένες από άγνωστο τεχνίτη ο οποίος βασίστηκε στην ισορροπία των θερμών και ψυχρών χρωμάτων, όπως το πρασινογάλαζο και η ώχρα τόσο στις μορφές όσο και στο φόντο. Ο ευρύτερος χώρος δεν είναι αγιογραφημένος. Κάτω από το προαύλιο της δυτικής πλευράς υπάρχει στοά που χρησιμοποιήθηκε ως οστεοφυλάκιο.

Το εκκλησάκι εορτάζει την 20ή Ιουλίου και δε γίνεται πανηγύρι όπως συνηθιζόταν παλιότερα. Προσεγγίζει κανείς το ναό ακολουθώντας ένα πλακόστρωτο μονοπάτι και διασχίζοντας ένα μέρος του υπέροχου πευκοδάσους. Αφού φτάσει, έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει την κοιλάδα του Λεωνιδίου και τη θάλασσα Μυρτώο Πέλαγος.

Αγ. Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος στο Λεωνίδιο είναι ένα μικρό ξωκλήσι, σχεδόν πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι της Σίντζας. Στο χώρο που είναι κτισμένο, βρίσκονται πολλά ελαιόδεντρα ενώ συχνά αιγοπρόβατα από τις γύρω στάνες βρίσκουν εκεί άφθονη τροφή για να βοσκήσουν Τα ερείπια που βρίσκονται στα δυτικά του μαρτυρούν ότι κάποτε εκεί ζούσαν μοναχοί ή ότι χρησίμευαν σαν χώροι φύλαξης αγαθών αφού σύμφωνα με το ιστορικό Τ. Γριτσόπουλο το ξωκλήσι βρέθηκε καταγραμμένο σαν μετόχι της Σίντζας Στον περίβολο του βρίσκονται τσιμεντένια τραπέζια και πάγκοι που εξυπηρετούν τις ανάγκες των προσκυνητών, όχι μόνο όταν πανηγυρίζει ο ναός, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή το επισκέπτονται}.

Το εκκλησάκι είναι πολύ παλιό και κανείς δε γνωρίζει πότε χτίστηκε και από ποιον Παρατηρούμε το ρυθμό της απλής βασιλικής και την άριστη συντήρηση του κτιρίου Αγιογράφηση του ναού δεν υπάρχει αλλά θα πρέπει να’ χουμε πάντα υπόψη μας, όπως και για άλλους ναούς, ότι ίσως κάποτε να υπήρχε και να καταστράφηκε επειδή βάφτηκε με ασβέστη. Στους τοίχους υπάρχουν όμως πολλές φορητές εικόνες ενώ η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που φιλοτεχνήθηκε το 1917 φυλάσσεται στον Άγιο Χαράλαμπο και μεταφέρεται στο εκκλησάκι μόνο όταν γιορτάζει Πρέπει να αναφέρουμε ότι η εικόνα έχει πολλά τάματα προσφορές πιοτών Το τέμπλο του δεν είναι ιδιαίτερα παλιό, είναι όμως ξύλινο και οι εικόνες που έχει επάνω – δωρεές πιστών της περιοχής έχουν φιλοτεχνηθεί περίπου το 1939.

Ο ναός γιορτάζει στις 24 Απριλίου και στον αυλόγυρο του γίνεται μικρό πανηγύρι. Αν κάποιος θέλει να το επισκεφθεί κάποια άλλη στιγμή μπορεί να πάρει τα κλειδιά από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Ο τρόπος για να φτάσει κάποιος είτε με τα πόδια είτε με κάποιο μεταφορικό μέσο είναι να ακολουθήσει από το Λεωνίδιο τις ταμπέλες που οδηγούν στον Άγιο Χαράλαμπο. Από εκεί απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο

Παναγιά Χατζαλιού

Στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία, συναντάμε το ξωκλήσι της Παναγίας Χατζαλιού που είναι αφιερωμένο στην Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής.

Βρίσκεται πάνω σε ένα μικρότερο λόφο απ’ όπου παρατηρεί κανείς τα περιβόλια του Λάκκου και στο βάθος διακρίνει τη θάλασσα. Ο ναός χτίστηκε επί τουρκοκρατίας από κάποιον Χατζή. Αλή, στον οποίο το ξωκλήσι οφείλει και την ονομασία του. Η ανέγερση του οφείλεται στην εκπλήρωση τάματος του Χατζή. Αλή ο οποίος ανάρρωσε μετά από ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας την Παρασκευή του Πάσχα Διακαινησίμου κι έκτισε το ξωκλήσι για να ευχαριστήσει τη Παναγία.

Για άλλη μία φορά αναγνωρίζουμε την απλή μονόχωρη βασιλική και τη δίρριχτη κεραμιδωτή σκεπή. Το τέμπλο διέθετε εικόνες με μεγάλη ιστορική αξία και όπως ήταν αναμενόμενο μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται σήμερα στο ναό των Τριών Ιεραρχών.

Δεν υπάρχει αγιογράφηση στο ναό ο οποίος γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου χωρίς όμως να γίνεται πανηγύρι όπως συνηθιζόταν παλαιότερα. Εύκολα τον προσεγγίζει κανείς οδικώς ακολουθώντας μία παράκαμψη στο δρόμο που οδηγεί από το Λεωνίδιο στην Πλάκα.

Σεπτεμβρίου  2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  
WPEC is proudly sponsored by
True Media Concepts
Video – Αερόστατα
Στο Λεωνίδιο από μικρά παιδιά φτιάχνουμε αερόστατα

Easter in Leonidio