Get Adobe Flash player

Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου – Καρυά

Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Καρυάς

agnikolaos-kariai1

Στο κέντρο της επαρχίας Κυνουρίας, στην Αρκαδία, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Νικολάου της Καρυάς σε υψόμετρο 600μ. (Ετυμολογικά η ονομασία προέρχεται από τη λέξη «καρύδια»). Είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο υψώματα και σε απόσταση μιας ώρας τόσο από το κάστρο του Οριόντα όσο και από την Παλαιόχωρα. Η Μονή περιβάλλεται από ομαλούς δασωμένους βράχους και η διαμόρφωση του εδάφους γύρω από χαράδρες που σχηματίζονται μεταξύ των διαδοχικών υψωμάτων.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για ο πότε χτίστηκε η Μονή. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε στα 1580μ.χ. από μοναχούς των Καρυών του Άθω, που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από επιδρομή των Αγαρηνών. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η ανέγερση της Μονής τοποθετείται στα 1620-21, όπως αναφέρεται σε Τούρκικο έγγραφο του 1621.

agnikolaos-kariai2

Η πρώτη μάλιστα μνεία για τη Μονή γίνεται σ΄ αυτό το έγγραφο . Η Μονή διέθετε περιουσία προερχόμενη από δωρεές πιστών και αγορές που πραγματοποίησαν οι μοναχοί. Ενίσχυσε οικονομικά τον Αγώνα του 1821 δανείζοντας την Πελοποννησιακή Γερουσία και στήριξε οικονομικά την προσπάθεια του Καποδίστρια για ανέγερση σχολείων.

Ο ναός της Μονής είναι χτισμένος σε Αθωνικό ρυθμό, και συγκεκριμένα σε σχήμα εγγεγραμμένη σταυροειδούς με τρούλο. Έχει εσωτερικές διαστάσεις 8.00×7.80, ενώ ο τρούλος του είναι δωδεκάπλευρος και στεγάζεται με σχιστολιθικές πλάκες. Η τοιχοδομία του ναού δε διακρίνεται λόγω των σοβάδων, ενώ το λιθόχτιστο καμπαναριό είναι μεταγενέστερο του ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντυπωσιάζει το μικρό μέγεθος του ναού και ο δυσανάλογος προς το κύριο οικοδόμημα τρούλος. Επισκευές στο ναό γίνονται ακόμα και στις μέρες μας.

agnikolaos-kariai3

Η αγιογράφηση στο εσωτερικό έγινε το 1638 με δαπάνη της οικογένειας Κανίκλη. Τη φιλοτέχνησαν οι αδελφοί Δημήτριος και Γεώργιος Μόσχος, ζωγράφοι από το Ναύπλιο και σύμφωνα με τον Κόντογλου στα 1767 εργάστηκε στις αγιογραφίες και ο Κυριάκος Κουλιδάς. Η αγιογράφηση έχει γίνει κατά οριζόντιες ζώνες, από το δάπεδο μέχρι τους θόλους, ενώ τα στασίδια που τοποθετήθηκαν αργότερα προκάλεσαν φθορά στην πρώτη ζώνη, με αποτέλεσμα από τους εικονιζόμενους Αγίους να διακρίνονται μόνο τα πρόσωπα. Μπαίνοντας στο ναό συναντάμε με τη σειρά τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και τους Αγίους Σπυρίδωνα, Κωνσταντίνο και Ελένη, Αντώνιο, Ευθύμιο, Σάββα και Πέτρο. Οι μορφές των εικονιζόμενων Αγίων διατηρούν τη σοβαρότητα και τον της βυζαντινής περιόδου, χωρίς όμως τη χρήση προοπτικής. Στο νότιο τμήμα του ναού απεικονίζεται έφιππος ο Άγιος Δημήτριος και οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός. Στο δυτικό τμήμα συναντάμε τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Ιωάννη, την Αγία Μαρίνα και την Αγία Βαρβάρα. Στο βόρειο τμήμα, μετά από τις φθαρμένες μορφές Αγίων, διακρίνουμε έφιππο τον Άγιο Γεώργιο, ενώ στη δεύτερη κόγχη εικονίζονται οι Απόστολοι Ανδρέας και Ιωάννης ο Θεολόγος. Στη συνέχεια συναντάμε τις μορφές του Αγίου Γερασίμου καθώς και των Αγίων Ονούφριου, Μελετίου, Θεοδοσίου, Θεοδώρου του Στρατηλάτη και του τιμωμένου Αγίου Νικολάου.

agnikolaos-kariai4

Στη δεύτερη ζώνη εικονίζονται μαρτύρια Αγίων που διαχωρίζονται με ερυθρές ταινίες. Στο νότιο τμήμα, συνεχίζεται η αγιογράφηση, κυρίως με σκηνές από μαρτύρια Αγίων, όχι όμως ιδιαίτερα ευδιάκριτες, μιας και καλύπτονται από παχύ στρώμα καπνού.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι από καρυδιά. Στο σκουρόχρωμο σώμα του με τις περίτεχνες λαξευμένες φυτικές διακοσμήσεις, θαυμάζουμε τις ένθετες βυζαντινότροπες εικόνες και τις απαλές αρμονίες των θερμών και ψυχρών χρωμάτων, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί. Μας εντυπωσιάζει το μπλε χρώμα κοβαλτίου που γεμίζει το βάθος και δημιουργεί αντίθεση με τα χρυσά φωτοστέφανα και τα χρυσά «τελειώματα των υφασμάτων, ενώ μόνο στην εικόνα του Αγ. Νικολάου γίνεται χρήση χρυσού, στο βάθος. Οι αυστηρές γεωμετρημένες μορφές με τα σκούρα γαιώδη πρόσωπα δένουν αρμονικά με το σκούρο καρυδένιο τέμπλο. Οι εικόνες πάνω από την Ωραία Πύλη διαθέτουν αρχιτεκτονικά στοιχεία στο βάθος και γενικότερα στοιχεία που δηλώνουν χώρο, δίχως όμως τη βοήθεια της προοπτικής. Σε ιδιαίτερο προσκυνητάρι έχει τοποθετηθεί η εικόνα του Αγίου Νικολάου που είναι παραμορφωμένη λόγω της φθοράς. Η εικόνα χρονολογείται περίπου από το 1600μ.χ. σύμφωνα με μαρτυρίες συντηρητών και σε αυτή γίνονται τα τάματα των πιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φωτισμός του ναού οφείλεται σε φυσική πηγή, τα κεριά.

agnikolaos-kariai5

Στις πολυγωνικές πλάκες του δαπέδου και στα τέσσερα κέντρα των αψίδων του σταυρικού σχήματος παρατηρούμε ανάγλυφες παραστάσεις λαϊκής τεχνοτροπίας, οι οποίες περιβάλλονται από εξάγωνο πλαίσιο. Τα εικονιζόμενα σε αυτές ζώα είναι το λιοντάρι, ο ταύρος, ο δικέφαλος αετός και ο φτερωτός δαίμονας. Θρύλοι και δοξασίες έχουν συνδεθεί με το όνομα της Μονής. Ο Άγιος Νικόλαος Καρυάς είναι φιλέσπαχνος αλλά και αυστηρός τιμωρός για τους καταπατητές των χωραφιών του. Κάποτε, λένε, διέλυσε ολόκληρες οικογένειες που αποπειράθηκαν να οικειοποιηθούν την περιουσία του. Σύμφωνα με κάποιο θρύλο, κατά την επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι έκαψαν το μοναστήρι, αλλά οι εικόνες διατηρήθηκαν άθικτες, ενώ η φωτιά έσβησε μόνη της. Ένας άλλος θρύλος αναφέρει ότι οι Πραστιώτες κλέφτες που λήστεψαν το μοναστήρι, έβαλαν φωτιά στα αναθήματα και στα κειμήλια, αφού δεν μπόρεσαν να τα πουλήσουν, αλλά αυτά δεν καίγονταν.

Η Μονή του Αγ. Νικολάου ανακηρύχθηκε στα 1622 σταυροπηγιακή, δηλαδή μοναστήρι που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριάρχη και όχι του εγχώριου επιτρόπου. Η Μονή έχει υποστεί καταστροφές από Αλβανούς το 1770 και από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Στα 1970 η Μονή έγινε γυναικεία ως μετόχι της Μονής Λουκούς. Σήμερα έχει 2 άνδρες μοναχούς που κατεβαίνουν και ξεμοναχιάζουν στο μετόχι του Αγ. Νικολάου στον Τυρό και στον Αγ. Ιωάννη στο Λεωνίδιο.

agnikolaos-kariai6

Ο Άγιος Νικόλαος γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά επειδή το χειμώνα ο χώρος της Μονής δεν είναι εύκολα προσβάσιμος για το πλήθος των προσκυνητών, γιορτάζει και το καλοκαίρι στις 8 Ιουλίου, οπότε γίνεται και το πανηγύρι.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι είναι σχετικά εύκολη, φθάνει να ακολουθήσει κανείς τις πινακίδες που το κατευθύνουν από τον Άγιο Ανδρέα. Το μεγαλύτερο μέρος του χωματόδρομου είναι βατό. Μπορεί να το προσεγγίσει επίσης κάποιος από τη Βασκίνα και από τον Τυρό.

Οκτωβρίου  2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
WPEC is proudly sponsored by
True Media Concepts
Video – Αερόστατα
Στο Λεωνίδιο από μικρά παιδιά φτιάχνουμε αερόστατα

Festival Tsakonia