Get Adobe Flash player

Χωριά Δ.Ε. Λεωνιδίου

‘Αγιος Βασίλειος

Αγ. Βασίλειος  - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Άγ. Βασίλειος - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία


Γραφικό καταπράσινο χωριό του Πάρνωνα, σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με άφθονα νερά και πολύ πράσινο.

Στο χωριό φτάνει κανείς από το Παλαιοχώρι (7 χιλ.) μέσω Λεωνιδίου, ή από την Καστάνιτσα. Η ευρύτερη περιοχή ανήκε στην αρχαία πόλη Γλυππία, ελάχιστα λείψανα της οποίας σώζονται σήμερα.

To χωριό έλαβε ενεργό μέρος στην εθνική αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανοιταλικής κατοχής και είχε πολλά θύματα. Σε αντίποινα μάλιστα κάηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει γραφική πλατεία με πλατάνια, αναβλύζοντα νερά και περίτεχνες πετρόκτιστες κρήνες. Δίπλα έχει ανεγερθεί μνημείο των πεσόντων κατά τη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Άλλο ένα μνημείο υπάρχει στην είσοδο του χωριού. Πολύ κοντά στην πλατεία βρίσκεται παλιό συντηρημένο πυργόσπιτο με 2 πατώματα και ζεματίστρα. Επίσης υπάρχει άλλο ένα πυργόσπιτο που είναι σήμερα ερειπωμένο.

Έκταση : 41.700 στρέμματα
Πληθυσμός : 189 κάτοικοι απογραφή 1991
173 κάτοικοι απογραφή 2001

Βλησιδιά

Βλησιδιά - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Βλησιδιά - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία


Η Βλησιδιά είναι ένα μικρό χωριό της Κυνουρίας και βρίσκεται δυτικά της Χούνης, μετά την Κουνουπιά. Είναι κτισμένη μέσα σε μια ρεματιά, την οποία διασχίζει μικρό ποτάμι.

Έχει ελάχιστους μονίμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία.

Έκταση : 15.400 στρέμματα
Πληθυσμός : 67 κάτοικοι απογραφή 1991
88 κάτοικοι απογραφή 2001

Κουνουπιά

Κουνουπιά - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Κουνουπιά - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Η Κουνουπιά είναι ένα μικρό όμορφο χωριό του Πάρνωνα 11 χιλ. μετά τα Πελετά. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά σε υψόμετρο 900 μ. τριγυρίζεται από πυκνό ελατόδασος. Χαρακτηρίζεται και αυτό από τα παλιά όμορφα σπίτια.

Από το χωριό η θέα προς το οροπέδιο είναι πανοραμική. Στην άλλη άκρη του χωριού προβάλλει η Μονή της Παναγίας με την όμορφη εκκλησία της και τον ξενώνα της. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε και γίνεται τοπικό πανηγύρι.

Ο δρόμος από εδώ συνεχίζει για το χωριό Μαρί και μετά οδηγεί στην Λακωνία. Ένας άλλος δρόμος οδηγεί στη Βλησιδιά.

Έκταση : 29.600 στρέμματα
Πληθυσμός : 138 κάτοικοι απογραφή 1991
82 κάτοικοι απογραφή 2001

Λεωνίδιο

Πύργος Τσικαλιώτη - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Πύργος Τσικαλιώτη - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία


Πρωτεύουσα Δήμου Νότιας Κυνουρίας και της Επαρχίας Κυνουρίας

Ο οικισμός του Λεωνιδίου δημιουργήθηκε μετά την πυρπόληση του Πραστού το 1826 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Μέχρι τότε κατοικείτο κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Το Λεωνίδιο με τους 3.500 κατοίκους, πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας, σας ανοίγει την αγκαλιά του μόλις φτάσετε στη λίμνη της Πελιάς, μετά από ταξίδι 200 χιλ. από την Αθήνα, 80 χιλ. από το Άργος και το Ναύπλιο, σε καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλάι στη θάλασσα.

Από κεί – από τη Μύτη της Πελιάς δηλαδή – θ΄ αγναντέψετε τις Σπέτσες, την Σπετσοπούλα, στο βάθος την Παραπόλα, βορειοανατολικά το Ναύπλιο, νότια τα αρχοντικά Πούλιθρα [η αρχαία Πολίχνη] και δύο χιλιόμετρα βοτσαλωτή πεντακάθαρη παραλία. Νότια και δυτικά ανοίγεται ένας κόσμος όλο περιβόλια και κήπους και αναπνέεις το διάχυτο σ΄όλο το περιβάλλον άρωμα του βασιλικού και της γαρυφαλίνας [κατιφέ].

Στο βάθος της εύφορης μικρής πεδιάδος , -που με εκπληκτική εργατικότητα, δουλεύοντας από την αυγή έως το δειλινό, δώδεκα μήνες το χρόνο, σκυμμένος στο χωράφι ή το περιβόλι, ο περιβολάρης λενιδιώτης παράγει τρεις φορές το χρόνο μαρούλια δυο φορές το χρόνο την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα και τα λοιπά πρώιμα κηπευτικά, ελιές και οπωροφόρα,- προβάλλουν επιβλητικά οι τρεις παραδοσιακοί παλαιοί ανεμόμυλοι [οι δύο ιδιοκτησίας του Δήμου Λεωνιδίου εκ των οποίων ο ένας επισκευασμένος πρόσφατα].

Η πρώτη εντύπωση πριν μπούμε στο Λεωνίδιο, τι άλλο, ο θεόρατος γυμνός Κοκκινόβραχος, που βιγλάτορας διαφεντεύει το Λενίδι από το βορρά. Η ορθοπλαγιά θεωρείται ζόρικη και προκαλεί τους αναρριχητές το κάθετο και βάλε ύψος των 250 μ.

Πληθυσμός: 3.249 (απογραφή 2001)
Τσακώνικη Ονομασία: Αγιελίδη

Μαρί

Μαρί - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Μαρί - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Από τα παλαιότερα χωριά της Κυνουρίας, πνιγμένο στα νερά και το πράσινο.
Η ονομασία του προέρχεται από το αρχαίο πόλισμα του Κοινού των Ελευθερολακώνων «τον Μαριόν» (Παυσανία Λακωνικά).
O Παυσανίας με ακρίβεια μας περιγράφει πόσο μακριά είναι από τους Γερονθρούς (Γεράκι) και επίσης αναφέρει για το κοινό ιερό των θεών, το ιερό της Αρτέμιδος και ότι «…ύδωρ δε άφθονον είπερ άλλο τι χωρίον παρέχεται Μαριός «.
Τα ερείπια αυτών των ιερών ευρίσκονται εις την θέση Βίγλα. Έχει επίσης αρκετά ερείπια μεταβυζαντινών εκκλησιών που κατεστράφησαν από τον Ιμπραήμ.

Πληθυσμός : 153 κάτοικοι ( απογραφή 1991)
93 κάτοικοι ( απογραφή 2001)
Έκταση : 24.600 στρέμματα
Καλλιεργούμενη έκταση : 2.000 στρέμματα
Υψόμετρο : 570μ.

Παλιοχώρι

Παλαιοχώρι - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Παλαιοχώρι - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία


Γραφικό καταπράσινο χωριό του Πάρνωνα 20 χιλ. δυτικά του Λεωνιδίου και σε υψόμετρο 750 μ. Έχει 40 περίπου μόνιμους κατοίκους (200 σύμφωνα με την απογραφή του 1991) που ασχολούνται με τη γεωργία. Δίπλα στο χωριό απλώνεται πυκνό ελατόδασος του Πάρνωνα.

Το χωριό έχει παλιά διώροφα πέτρινα αρχοντικά. Κατοικείται πριν από το 1821. Μεταπολεμικά πολλοί κάτοικοι μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Λακωνία και στην Αθήνα.

Το καλοκαίρι το χωριό ζωντανεύει και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Λειτουργεί επίσης ξενώνας. Κοντά στο χωριό και στην τοποθεσία Μικρή Τούρλα βρίσκονται υπολείμματα μυκηναϊκών τάφων. Σε μικρή απόσταση και στο δρόμο για τον Άγιο Βασίλειο βρίσκεται το παλιό μoναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών Μουράς. Στο χωριό φτάνει κανείς στρίβοντας λίγο πριν τη μονή της μονή Έλωνας και ακολουθώντας ανηφορική διαδρομή 6 χιλ. Ο δρόμος από το χωριό συνεχίζει για τον Άγιο Βασίλειο (7 χιλ.) και από εκεί για την Καστάνιτσα.

Έκταση : 50.700 στρέμματα
Πληθυσμός : 206 κάτοικοι απογραφή 1991
304 κάτοικοι απογραφή 2001

Πελετά

Πελετά - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Πελετά - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Aφήνοντας τη θάλασσα και ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που διασχίζει τα Πούλιθρα, φτάνουμε μέσω του Tζούμου στα Πελετά. H διαδρομή είναι πραγματικά δύσκολη αλλά ο ταξιδιώτης αποζημιώνεται από την άγρια ομορφιά του τοπίου και τη φανταστική θέα του Aργολικού κόλπου.

Aπό τα Πελετά, αφού περάσουμε τα χωριά Aμυγδαλιά και Πηγάδι, κατηφορίζοντας απολαμβάνουμε από ψηλά την παραλία του Φωκιανού, περιοχή με παρθένα φυσική ομορφιά. Tα Πελετά είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής με λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια.

Ο οικισμός ανήκε στο Δήμο Μαριού ( Γ΄τάξης) της επαρχίας Πρασσιών που σχηματίστηκε με το Β.Δ. της 9/3/1835.

Ο Δήμος Μαριού ανασυστάθηκε με το Β.Δ. 21/7/1890 και τον απετέλεσαν οι οικισμοί Πούλιθρα (έδρα του Δήμου), Κουνουπιά, Πελετά, Λογκάρια, Μαρί και Τσιτάλια.

Με το Β.Δ. 12/8/1904 ως θερινή έδρα του Δήμου ορίσθηκαν τα Πελετά.:

…επειδή το παράλιον χωρίον Πούληθρα … ευκραές χειμερινόν χωρίον… και κατά το θέρος νοσώδες υπό πολλάς επόψεις… μένει σχεδόν ακατοίκητον, άτε των κατοίκων αυτού ανερχομένων και κατοικούντων εις τα εαρινά χωρία του δήμου, κέντρον των οποίων είναι το χωρίον Πελετά…ευκραές θερινόν χωρίον…κείμενον εις οροπέδιον εις το μέσον του δήμου…κατά δε το χειμώνα ψυχρότατον και δυσκατοίκητον…ένεκα του προσβάλλοντος αυτού δριμυτάτου ψύχους και της καταπιπτούσης εν αυτώ αφθόνου χιόνος…»

Τα Πελετά λόγω γεωγραφικής θέσεως είχαν συγκεντρώσει παλιότερα την εμπορική κίνηση της γύρω περιοχής. Υπήρχε παλαιότερα αστυνομικό τμήμα και λειτουργούσαν εμπορικά καταστήματα, ραφεία, εστιατόρια, υποδηματοποιεία, φαρμακείο.

Αναπτύσσεται σήμερα έντονη οικοδομική δραστηριότητα, κυρίως επισκευάζονται-αναπαλαιώνονται οι πέτρινες παραδοσιακές κατοικίες.

Λειτουργεί ακόμη το δημοτικό σχολείο με 10 μαθητές-τριες.

Έκταση : 34.500 στρέμματα
Πληθυσμός : 326 κάτοικοι απογραφή 1991
374 κάτοικοι απογραφή 2001

Πηγάδι

Πηγάδι - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Πηγάδι - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Έκταση : 41.900 στρέμματα
Πληθυσμός : 321 κάτοικοι απογραφή 1991
315 κάτοικοι απογραφή 2001

Πλατανάκι

Πλατανάκι- Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Πλατανάκι- Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία


Μικρό και ερημωμένο χωριό κοντά στον Άγιο Βασίλειο (2 χλμ) της Κυνουρίας και 10 χιλ. από το Παλαιοχώρι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 980 μ. σε πανέμορφη τοποθεσία δίπλα σε ελατόδασος του Πάρνωνα. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα και ονομαζόταν Γλυππία και κατοικείτο από Αχαιούς. Σήμερα η περιοχή μεταξύ του χωριού και του Αγίου Βασιλείου ονομάζεται Παλαιοχώρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, τη μελισσοκομία και τις οικοδομικές εργασίες.

Το Πλατανάκι είναι η πατρίδα του Μακεδονομάχου Καπετάν Φούφα. H όμορφη εκκλησία του χωριού και η μικρή της πλατεία αγναντεύουν προς το οροπέδιο της Γλυππίας δίνοντας έξοχη θέα. Πιο πάνω είναι μικρή συμπαθητική πλατεία με πανέμορφες κρήνες.

Σε μικρή απόσταση, στο δρόμο για τον Άγιο Βασίλειο βρίσκεται μεσαιωνικός πύργος. Η διαδρομή προς τον Κοσμά (και 21 χιλ.) μέσα από πυκνά δάση είναι πανέμορφη.

Έκταση : 14.200 στρέμματα
Πληθυσμός : 180 κάτοικοι απογραφή 1991
207 κάτοικοι απογραφή 2001

Πούλιθρα

Πούλιθρα - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Πούλιθρα - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Τα Πούλιθρα ως ονομασία προέρχονται από παραφθορά της αρχαίας ονομασίας Πολίχνη (τσακώνικα Πούλιχρα).
Το αρχαίο λιμάνι, πλέον ευρύχωρο και ασφαλές του σημερινού, εκτεινόταν εκεί που είναι σήμερα ο βάλτος, βόρεια του λόφου Βίγλα στον οποίο υπάρχει αρχαίο τείχος.
Το χωριό με την σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε περίπου το 1850 και οι κάτοικοι άρχισαν να καλλιεργούν ελιές και χαρουπιές.

Με το Β.Δ. της 9/11/1834 ιδρύθηκε ο Δήμος Σελινούντος με έδρα τον Κοσμά όπου υπήχθησαν και τα Κουνουποχώρια
Με το Β.Δ. της 28/11/1863 ορίστηκε πρωτεύουσα του Δήμου Σελινούντος από 1/4/ – 31/10 ο Κοσμάς και από 1/11 – 31/3 τα Πούλιθρα.
Με το Β.Δ. της 21/7/1890 ο Δήμος Σελινούντος διχοτομήθηκε σχηματισθέντος του Δήμου Μαρίου με τις κοινότητες Κουνουπιά, Χούνη, Μαρί, Πελετά, Τσιτάλια και με πρωτεύουσα τα Πούλιθρα .
Με το Β.Δ. 18/8/1912 ο Δήμος Μαριού καταργείται και ιδρύονται οι κοινότητες Πουλίθρων, Κουνουπιάς, Πελετών, Πηγαδίου και Τσιταλίων.
Ο Τσούμος προσαρτήθηκε στα Πούλιθρα με το Β.Δ. της 26/9/1919.
Το Μαρί έγινε ίδια κοινότητα με το Β.Δ. της 8/7/1931.

‘Εκταση Πουλίθρων: 23.500 στρέμματα
Απογραφή Κάτοικοι Απογραφή Κάτοικοι
1920 665 1971 602
1928 524 1981 430
1940 128 1991 458
1951 600 2001 600
1961 710

Η μεγάλη αυξομείωση οφείλεται στο ότι ανάλογα με την εποχή της απογραφής απογράφονται στα χωριά που παραθερίζουν (Πελετά ή Κουνουπιά) ή οι εργασίες τους το επιβάλλουν.

Πραγματευτή

Πραγματευτή - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Πραγματευτή - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία


Το Δημοτικό Διαμέρισμα της Πραγματευτής περιλαμβάνει και δύο οικισμούς, το «Λειβάδι» και την «Σαμπατική» που προήλθε από την φράση «σαν πάτε κεί», ή από το ακρωτήριό της που ονομάζεται Σαβατικό. Η Πραγματευτή παλιότερα «Πρωτεύουσα» ονομάζετο, διότι ήταν ο μεγαλύτερος από τους γύρω οικισμούς (Επισκοπή, Λίμνες, Καϊάφας,Θιόπαυτο (ορθότερα Ιχθυόπαυτο), Λειβάδι, Σαμπατική), κατόπιν ονομάσθη «Μέλανον» και κατά την ονοματοδοσία των κοινοτήτων μετά την απελευθέρωση Πραγματευτή, για να αποφύγουν την συνωνυμία με τα Πέρα Μέλανα. Κατοικήθηκε προ 350 ετών περίπου, ευρίσκεται ΒΑ του Λεωνιδίου επί ημιβραχώδους κατωφέρειας μήκους περίπου 300μ και έχει υψόμετρο 150-250μ. περίπου και οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Λεκκός και Πετούσης.

Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει ο ναός της Αγίας Τριάδος, στο κοιμητήριο ο Άγιος Ιωάννης του 18ου αιώνα, στο Λειβάδι η Αγία Παρασκευή, στις Λίμνες ο Άγιος Γεώργιος και στην Σαμπατική η Παναγία (με παλαιές εικόνες), ανατολικά της οποίας υπάρχουν ερείπια παλαιών κτισμάτων, προφανώς κελιά, παρακέλια και βοηθητικοί χώροι.

Την 24/8/1912 συστάθηκε η κοινότητα με έδρα τον οικισμό Πραγματευτής.
Την 7/4/1951 αναγνωρίστηκαν οι οικισμοί της Σαμπατικής και Λειβαδίου και προσαρτίσθηκαν στην κοινότητα Πραγματευτής.

Έκταση : 8.100 στρέμματα
Πληθυσμός : 444 κάτοικοι το 2001

Τσιτάλια

Τσιτάλια - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Τσιτάλια - Λεωνίδιο - Νότια Κυνουρία

Κοινότητα, πού ενσωματώθηκε το 1999 στον Δήμο Λεωνιδίου, σε υψόμετρο 540 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και με έκταση 32 τ.χιλ.

Ημιορεινό χωριό, ιδεώδης τόπος διακοπών, κτισμένο σε γραφικό οροπέδιο μεταξύ των προβουνίων του Πάρνωνα, «ΣΓΟΥΡΙΑ» (υψόμετρο 922 μέτρων), και «ΚΟΥΜΑΡΙΑ» (υψόμετρο 839 μέτρων), με άριστες κλιματολογικές συνθήκες.

Ασφαλτοστρωμένος στερεός δρόμος 9 χιλιομέτρων με αρκετή ορατότητα σε οδηγεί στο Λεωνίδιον, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας, μέσα από βραχώδεις τοποθεσίες με σπάνιους φυσικούς σχηματισμούς.

Κάτοικοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, 280 (μόνιμοι 150, τους καλοκαιρινούς όμως μήνες είναι περίπου 500).

Σεπτεμβρίου  2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  
WPEC is proudly sponsored by
True Media Concepts
Video – Αερόστατα
Στο Λεωνίδιο από μικρά παιδιά φτιάχνουμε αερόστατα

Puppet in Travel