Get Adobe Flash player

Αγιος Λεωνίδας

ekk-ag-leonidas

Στους πρόποδες ενός λόφου, πίσω από το παραδοσιακό λιμάνι της Πλάκας, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδη. Σύμφωνα με τα «Χρονικά των Τσακώνων», που βρίσκουν σύμφωνο και τον τσακωνολόγο Μιχαήλ Δέφνερ (τόμος 3ος) αναφέρεται ότι ο ναός χτίστηκε στα 1293 μ.Χ. με χρυσόβουλο τον Ανδρόνικου Β’, θέλοντας με αυτό τον τρόπο οι Λεωνιδείς να τιμήσουν τον Άγιο Λεωνίδη που τον έπνιξαν οι Ρωμαίοι και το πτώμα του ξεβράστηκε στην παραλία των Πρασιών ή Βρασιών. Υπάρχει η εκδοχή ότι το Λεωνίδιο πήρε το όνομα του από τον αναφερόμενο Άγιο. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε την άποψη του ιστορικού Π. Φάκλαρη ότι, σύμφωνα με έρευνες του Finlay, η εκκλησία κτίσθηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου κτίσματος. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το κτίσμα αυτό ότι: α) υπήρξε βωμός του Λεωνίδα της Σπάρτης, μιας και πέρασε από εδώ για να πάει στις Θερμοπύλες, β) πιθανολογείται ότι στο σημείο αυτό βρισκόταν ο «Τάφος της Σεμέλης», της μητέρας του θεού Διονύσου (του Πρασιάτη ή Βρασιάτη).

ekk-ag-leonidas2

Αγ. Λεωνίδας Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, ο θεός Διόνυσος εκβράστηκε με τη Σεμέλη οτον τόπο των Πρασιών ή Βρασιών. Έζησε και μεγάλωσε σ’ ένα από τα σπηλαιώματα της Σίντζας και ο εύφορος κάμπος του Λεωνιδίου, ο επονομαζόμενος «θαυμαστός κήπος του Διονύσου», ήταν ο κατάλληλος τόπος για τις βακχικές γιορτές. Ο μύθος αυτός για το θεό Διόνυσο και η αντίστοιχη παράδοση του Αγίου Λεωνίδη συνδέει τη μυθολογία με την ιστορική πραγματικότητα, την ειδωλολατρεία με το Χριστανισμό. Το πέρασμα των θρύλων και των παραδόσεων μέσα από τους αιώνες καθώς συμπίπτουν στο ίδιο μέρος δίνουν ιδιαίτερη αξία και σπουδαιότητα στα πρόσωπα και στα γεγονότα.

Το ξωκλήσι είναι χτισμένο σε ρυθμό απλής βασιλικής με δίρριχτη σκεπή και διαθέτει περίβολο πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το καμπαναριό. Επειδή είναι ασβεστωμένο, αδυνατούμε να προσδιορίσουμε την τοιχοδομία του.

Στο εσωτερικό παρατηρούμε την ψευδοροφή και μας εντυπωσιάζει το ξύλινο τέμπλο, βαμμένο με χαρούμενα έντονα χρώματα. Τη γεωμετρική διακόσμηση συνθέτουν τιρκουάζ, βυσσινί, γαλάζια και πράσινα χρώματα. Οι εικόνες, φιλοτεχνημένες από λαϊκό τεχνίτη, διατηρούν την προοπτική και τη φωτοσκίαση της δυτικής τεχνοτροπίας. Πάνω από την Ωραία Πύλη μας εντυπωσιάζουν εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Αγ. Λεωνίδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρωματική κλίμακα βάσει της οποίας είναι ζωγραφισμένο και βαμμένο το τέμπλο μας παραπέμπει στις ψαρόβαρκες που φαίνονται από τον περίβολο του ναού και υποδεικνύει την αρμονική σχέση του χώρου με το λιμάνι της Πλάκας. Επειδή το ναό φροντίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός αυτό. Αντίθετα, τονίζει ακόμη περισσότερο την εσωτερική σύνδεση του ναού με το χώρο στον οποίο βρίσκεται. Δεν υπάρχει αγιογράφηση, παρά μόνο λίγες φορητές εικόνες δυτικότροπες.

Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 16 Απριλίου, όπου τελείται θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Η πρόσβαση είναι εύκολη, αρκεί να ακολουθήσει κανείς τον επαρχιακό δρόμο Λεωνίδιου – Πλάκας.

Νοεμβρίου  2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
WPEC is proudly sponsored by
True Media Concepts
Video – Αερόστατα
Στο Λεωνίδιο από μικρά παιδιά φτιάχνουμε αερόστατα

Puppet in Travel