Get Adobe Flash player

Αγιος Ιωάννης Θεολόγος

Το ξωκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το θεολόγο, τον αγαπημένο μαθητή του Χριστού και εμπνευστή του «Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου» και της «Αποκάλυψης» Το συναντάμε περίπου δύο χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο, στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Τσιτάλια. Εκεί στην αριστερή πλευρά του δρόμου βλέπει κανείς το εκκλησάκι γύρω από το οποίο υπάρχουν ελαιόδεντρα και φυτώρια θερμοκήπια}. Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πότε και από ποιον χτίστηκε Υπάρχει όμως μια επιγραφή στο τέμπλο με χρονολογία, που αναγράφει το έτος Από αυτό καθώς επίσης και από μαρτυρίες διαφόρων πιθανολογείται ότι το εκκλησάκι πρέπει να χτίστηκε γύρω στα 1860. Δε γνωρίζουμε ακριβώς για ποιο λόγο κτίστηκε Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ανέγερση του έγινε από τους κατοίκους της περιοχής. Ο ρυθμός του είναι απλή βασιλική και δεν είναι αγιογραφημένο}. Υπάρχουν επί του τέμπλου εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, που όμως φυλάσσονται σε άλλο χώρο για λόγους ασφαλείας. Οι εικόνες αυτές απεικονίζουν το Χριστό την Παναγία τον Άγιο Ιωάννη και τον Άγιο Κωνσταντίνο. Παραμένει παρ’ όλα αυτά άγνωστο ποιος το φιλοτέχνησε. Το τέμπλο είναι ξύλινο και λιτό. Δεν είναι καθόλου διακοσμημένο ούτε φέρει παραστάσεις απλά είναι βαμμένο και ενδέχεται να’ χει κατασκευαστεί από κάποιο μαραγκό της περιοχής Επίσης έχει γίνει καινούρια κεραμοσκεπή αλλαγή της κεντρικής πόρτας ενός παραθύρου και έχει τσιμεντοστρωθεί ο αύλιος χώρος, μέσα στον οποίο βρίσκεται μία τεράστια αιωνόβια βελανιδιά. Σύμφωνα με κάποιο θρύλο πριν από πολλά χρόνια, στην κουφάλα αυτού του δέντρου ζούσε ένα πολύ μεγάλο φίδι το οποίο αποκαλούσαν δράκοντα Ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής Έβγαινε από το καταφύγιο του και προξενούσε καταστροφές στις καλλιέργειες, ώσπου κάποια μέρα και μετά από πολλές προσευχές, το σκότωσαν Σπετσιώτες προσκυνητές που βρέθηκαν στην περιοχή. Τα οστά αυτού του μεγάλου φιδιού φυλάσσονται στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Σίντσας.

Από το τοπικό αρχείο Λεωνιδίου παραθέτουμε κάποια στοιχεία όπως. Επί δημαρχίας Αντωνίου Ι Καρδάρα το δημοτικό συμβούλιο Λιμναίων εξέλεξε εκκλησιαστικούς συμβούλους για τα τρία τότε υπάρχοντα «εκκλησίδια» του Λεωνιδίου} Άγιο Ιωάννη το θεολόγο Προφήτη Ηλία και Ζωοδόχο Πηγή Χαντζαλιού τους Μ Ν Τσούχλο Πουτσελά Ρέππα και Π Μπουλά}. Στα χρονικά των Τσακώνων αναφέρεται ότι ο γνωστός ποιητής Κ. Ουρανής συνήθιζε να επισκέπτεται και τα τρία εκκλησάκια του Λεωνιδίου στους περιπάτους του

Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι το εκκλησάκι γιορτάζει στις 8 Μαΐου ημέρα πανηγύρεως για το ναό, όπου γίνεται θεία Λειτουργία αρτοκλασία και αγιασμός. Επίσης γίνεται αγρυπνία στις που είναι η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου Στις μέρες μας δε γίνεται μεγάλο πανηγύρι Υπάρχουν όμως μαρτυρίες ότι παλιότερα γινόταν με χορούς και τραγούδια. Είναι εύκολο να το προσεγγίσει κάποιος είτε με τα πόδια είτε με κάποιο μεταφορικό μέσο.

Νοεμβρίου  2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
WPEC is proudly sponsored by
True Media Concepts
Video – Αερόστατα
Στο Λεωνίδιο από μικρά παιδιά φτιάχνουμε αερόστατα

Festival Tsakonia