Get Adobe Flash player

Επανάσταση 1821

Ο Πραστός και σαν συνέχειά του το Λεωνίδιο έχουν να επιδείξουν πλειάδα πνευματικών ανδρών , στρατιωτικών αρχηγών και οικονομικών χορηγών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβαλαν το λιθαράκι τους για να πυργώσει το κάστρο της Ελευθερίας μετά την Μεγάλη Επανάσταση του 1821.

Λάβαρο Επανάστασης

Λάβαρο Επανάστασης

Πρώτος απ΄όλους, ο μεγάλος δάσκαλος, ο Πραστιώτης Εμμανουήλ Τροχάνης, σπουδαγμένος στην Αθωνιάδα Σχολή από τον διδάσκαλο του Γένους Ευγένιο Βούλγαρη, δίδαξε στα σχολεία των ελληνικών γραμμάτων του Πραστού και της Σίφνου [αργότερα μετά τα Ορλωφικά] γραμματική και αρχαία ελληνικά, είχε δε ασχοληθεί και με την Τσακώνικη γλώσσα καθώς αναφέρει ο Γάλλος φιλόλογος και ελληνιστής Villoison που μας άφησε αρκετά και σημαντικά στοιχεία για την Τσακώνικη διάλεκτο. Ο Τροχάνης είχε συγγράψει το 1775 στην Ομηρική γλώσσα ποίημα εκ 782 στίχων αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Σωφρόνιο Β΄. Ο επίσης λόγιος Παναγιώτης Μίχας [1770 - ; ] δάσκαλος και αυτός από τον Πραστό είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία.

Οικονομικούς χορηγούς του Αγώνα ας αναφέρουμε τον Χατζηπαναγιώτη και τον επ΄αδελφή γαμπρό του Αναγώστη Τροχάνη , μεγάλες επιχειρηματικές και εφοπλιστικές προσωπικότητες της προεπαναστατικής ναυτιλίας. Ως συνιδιοκτήτες με Σπετσιώτες εφοπλιστές και πλοιάρχους προσέφεραν στον Αγώνα περίπου 20 καράβια -μπρίκια τα περισσότερα- όπως «Ιερά Συμμαχία», «Φιλοκτήτης», «Παγκρατίων», «Ποσειδών «, «Θεμιστοκλής», «Σεραμίνος», και άλλα που χάθηκαν στις διάφορες ναυμαχίες του Αγώνα.

Στρατιωτικούς αρχηγούς αναφέρουμε τους:

  • Καπετάν Γιωργάκης Μιχαλάκης, στρατιωτικός αρχηγός των Τσακώνων , εκπορθητής του φρουρίου της Μονεμβασιάς [πρώτος φρούραρχος] και συμβάλλων τα μέγιστα στην άλωση της Τριπολιτσάς
  • Μανώλης Δούνιας εκ Πραστού «ανήρ πνεύματος και πονηρίας», πρώτος που ανέβηκε στην Τάπια του φρουρίου της Τριπόλεως με δόλο και ανοίξας τις πύλες εισήλθαν οι ΄Ελληνες και εκυρίευσαν την πόλη.
  • Παναγιώτης Σαράντης, είχε καταρτίσει ίδιον σώμα του οποίου την διατροφή και λοιπά χρειώδη είχε αναλάβει ο ίδιος.
  • Εμμανουήλ Τσούχλος, συγγράψας και ιστορική έκθεση της δράσεως των Τσακώνων.
  • Κωνσταντίνος Πέτρου -πεντακοσιάρχης , εξόδευσε εξ ιδίων για συντήρηση των στρατιωτών του.
  • Θεόδωρος Πολίτης.
  • Παναγιώτης Πολίτης
  • Νικόλαος Καρακλής
  • Γιαννάκης Γούλελος, Θεόδωρος Γούλελος, Γεώργιος Γούλελος φονευθείς εις Μονεμβασιά του οποίου την κεφαλή έφαγαν οι λιμωττούντες πολιορκούμενοι Οθωμανοί.

Οι περισσότεροι ΄Ελληνες γνωρίζουν ότι η Εθνική Επανάσταση άρχισε από τα Καλάβρυτα ή την Καλαμάτα στις 23-25 Μαρτίου 1821. Η αλήθεια όμως είναι ότι στις 16 Μαρτίου στα θέση Μαραθιάς του Λεωνιδίου ύψωσαν την επαναστατική σημαία που είχε ως σύμβολο ένα Σταυρό στη μέση , ένα φίδι και πάνω του μια κουκουβάκια να του τρώει το κεφάλι [το φίδι βέβαια ήταν ο Οθωμανός]. Ο ηρωϊσμός και η θυσία των Τσακώνων του 1821 δεν άφησε ασυγκίνητη τη λαϊκή μούσα, όπως δείχνει και το ακόλουθο δημοτικό τραγούδι:

Πραστιώτικο:
Εσείς χελιδονάκια μου που πάτε στον αέρα
Δώστε χαμπέρια στο Μωριά , σ΄όλα τα βιλαέτια
βγήκαν τα Τσακωνόπουλα κι΄ο Καπτάν Γιωργάκης
πατήσαν τη Μονεβασιά το παινεμένο Κάστρο
Καρτέρα μας Τροπολιτσά σε πέντε-δέκα μέρες
να ΄ρθούν τα Τσακωνόπουλα κι ο Καπτάν Γιωργάκης
να δείς Πραστιώτικο σπαθί, Τσακώνικο τουφέκι.
Περδικοπούλες του Μωριά εκεί ψηλά που πάτε
Δώστε χαμπέρι στο Μωριά σ΄όλα τα βιλαέτια
Βγήκαν τα Τσακωνόπουλα του Καπετάν Γιωργάκη
Πατήσαν τη Μονεμβασιά το παινεμένο Κάστρο
Καρτέρα μας Τροπολιτσά σε πέντε-δέκα μέρες
ναρθούν τα Τσακωνόπουλα και ο Καπετάν Γιωργάκης
να δείς Πραστιώτικο σπαθί, Τσακώνικο τουφέκι
πως πολεμούν και χαίρονται και σιγοτραγουδάνε.

Νοεμβρίου  2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
WPEC is proudly sponsored by
True Media Concepts
Video – Αερόστατα
Στο Λεωνίδιο από μικρά παιδιά φτιάχνουμε αερόστατα

Puppet in Travel